Mandag, den 29. januar
Kl. 9.45 – 14.30.
SLF · Billundvej 3 6500 Vojens

Er du plante- eller kvægavler, svine-, fedekalve- eller minkproducent og abonnent på AgroMarkets, kan du med stor fordel deltage i vores 3 årlige HandelsERFA netværksmøder, hvor du får mulighed for at sparre med kolleger og vores analytikere.

Hvad kan du forvente?

Ud over, at du får god tid til at sparre med dine kolleger og vores analytiker, vil vi klæde dig på til at gå ind i 2018 med en større viden om råvarer og finansiering. Under vores indlæg må du meget gerne inddrage eksempler fra din egen bedrift, så du får den hjælp, du har brug for. Så går dagen med praktik i stedet for teori.

Finansiering

Vi vil bla. tale om Jyske Bank som realkreditinstitut. Du hører mere om de nye erhvervslån, og vi fortæller om forskelle og faldgruber ift. traditionelle realkreditprodukter. Er der tale om en ny fejltagelse á la SWAP?

Et stigende antal landbrug opnår bedre finansieringsaftaler med kreditgivere. Hvilke kriterier er afgørende for at opnå bedre vilkår, og hvad koster det at have en overbelåning i realkreditinstituttet på 5-10 %? Måske er det de dyreste penge, du har lånt?

Den amerikanske centralbank er vildt uenig med valuta- og rentemarkederne om den amerikanske økonomi. Så renten sættes op, mens valutakursen og den lange rente stryger ned. Vi forventer en korrektion af de lange renter i 2018 og hjælper dig med at regne ud, hvor stor stigningen skal være, før omkostningerne er dækkede.

Råvarer

Til dette HandelsERFA møde kan du også høre om råvareprisernes udvikling, og hvordan vi her i AgroMarkets har fået handlet i det udfordrende marked i 2017. Og så ser det ud til, at 2018 bliver et unormalt hvedeår. Vi vurderer på, hvad det betyder for hvede- og maltbyg situationen i Danmark.

Mælke- og svineprisen lægger svagt ud i 2018, og vi oplever hård konkurrence fra især USA og Canada. Den faldende dollarkurs gør ikke situationen bedre. Også her vil Donald Trump spøge i kulissen, for godt nok får han meget kritik, men er det mon berettiget?


Dagsorden


Råvarer
(formiddag)

Evaluering af AgroMarkets 2017
handler ift. markedspriserne i 2017.

Kornforsyning
for vinteren og udsigter for tilsåning. Hvor ender kornbalancen i år?

Oliefrø
Med et lavere areal og tilsvarende udbytte burde rapsprisen stige? Sojabønner er der masser af, men der er for få sojaskrå fra Argentina. Hvad betyder det for vores priser?

Energi
Vi har sikret olie til forårsarbejdet, og hvornår skal vi så dække af længere frem? Har du ikke købt gødning, er priserne lige nu helt urimelige. Men vi kan hjælpe dig til at finde de rigtige at handle med.

Kød og mælk
Hvad er det, der står bag svineprisernes dyk, og hvordan kan vi gardere os? Kan vi forvente, at nedtrenden fortsætter for mælkeprisen? Og så kommer vi som noget helt nyt ind på pris- og afsætning for fjerkræ.


Finans 
(eftermiddag)

Konjunkturer i USA og Europa
Nu lanceres en omfattende skattereform, der vil give amerikanske virksomheder store fordele, men helt klart være til gene for de europæiske. Og mon præsident Trump er så meget ringere end alle andre præsidenter? Europæisk økonomi buldrer derudaf, og det går godt for erhvervslivet. Det begynder at sende priserne i produktionen op, men hvornår ses det på inflationen?

Valuta
Hvad betyder den svage dollar og faldende rente for USAs økonomi, for andre valutaer – f.eks. BRIKS landenes – og for dine råvarepriser?

Nyt ”realkreditinstitut”
Du hører mere om de nye erhvervslån, og vi fortæller om forskelle og faldgruber ift. traditionelle realkreditprodukter.

Renter
Korrektionen for de lange renter kan være på vej i 2018. Så måske har du mulighed for gevinst? 
Der er desuden godt nyt i form af øget konkurrence blandt kreditgivere og dermed lavere renter.