Anette-Dam-SLF -Annette Dam og Flemming Skov har samarbejdet en del år. Nu er Annette en del af teamet i SLF.

SLF har ansat Annette Dam som rådgiver med speciale i økologiske kartofler. Annette Dam har levet i en verden med kartofler lige fra barnsben af og ved, hvordan kartoflen får de bedste vækstbetingelser. 

Da hun var lille, hjalp hun til i marken, stod på kartoffeloptageren samt hjalp med at lægge kartofler. Hun ved om nogen, hvad kartoffelferien i 70érne bestod af. Træt af kartofler er hun dog aldrig blevet: I dag ejer Annette Dam en gård ved Ilskov, nord for Herning, sammen med sin far samt endnu en gård sammen med en medhjælper. Knap 140 hektar i alt.

 Alle kan lave korn – kartofler kræver mere
Annette Dam er uddannet planteavlstekniker fra Vejlby Landbrugsskole, og har arbejdet indenfor rådgivning og forsøg med kartofler i mere end 20 år. 

-Korn kan alle lave, men kartofler kræver mere. Med kartoflen kan det gå helt galt, men den har også et større potentiale til succes, forklarer Annette Dam.

Det var i 9. klasse under praktik i landbocentret, at Annette for alvor fik øjnene op for kartoflerne – udover at hendes far var én af de første rene planteavlere, kun med kartofler og korn i 70érne – så var det under praktikken, at Annette kunne se, hvor spændende en organisme, kartoflen er at arbejde med.

 I kapløb med tiden
Fremover er det især økologiske kartofler, Annette vil interessere sig for:

-Kartofler er afhængige af vejret. Og med særligt de økologiske kartofler er du i kapløb med tiden: Du skal have gjort jorden varm og lagt dem tidligt – jeg plejer at sige, at den første dag, jorden kan støve, skal de lægges. De skal nå at blive store nok, inden de skal op igen. De økologiske planteavlere skal virkelig have fokus på de ting, der ikke må galt – for der er ingen bekæmpelsesmidler for fx skimmel, du kan tage i brug som økolog, fortæller Annette Dam.

Og netop dette ekstra fokus er Annette ekspert i.  Det fortæller gårdejer Flemming Skov fra Vojens.

Giver det spark, der skal til
Han har kendt Annette Dam i gennem 8 år, hvor hun har lavet kartoffelforsøg på hans gård, og han har gennem årene benyttet sig af hendes rådgivning:

-Vi kartoffelavlere har et udbyttepotentiale, som er langt større end det, vi reelt får udnyttet. Annette er god til at få det potentiale fremdyrket – hun formår at sparke lidt til de ting, vi måske ikke får gjort i tide, siger Flemming Skov.

Hvorfor fx vente med at tage kartoflerne op i morgen – hvis nu vejret er perfekt i dag. Netop den rette timing er Annette ekspert i, fortæller Flemming Skov.

-Annette Dam har det drive og den gnist, vi har brug for. Jeg tror, hun kan være med til at flytte erhvervet, siger Flemming Skov – og påpeger også behovet for fx erfagrupper og landsforsøg. 

Flemming Skov driver 40 hektar jord med såvel stivelseskartofler, lægge- samt spisekartofler.   

En del af Syddansk Økologi
Annette Dam bliver en del af SLFs planteavlsteam, hvor hun især skal danne team med en anden af husets specialister, planteavlskonsulent Erik Mikkelsen, som rådgiver om konventionelle kartofler.

Annette bliver også tilknyttet Syddansk Økologi, som er et økologisk samarbejde i Sønderjylland og på Fyn mellem foreningerne SLF, LRS, LandboSyd og Centrovice.

Annette Dam kommer fra en stilling som rådgiver hos Kartoffelmelscentralen (KMC) i Brande, hvor hun havde hovedansvaret for forsøg.

Annette er 45 år. Hun bor i Tulstrup, i udkanten af Ikast sammen med sine to børn på 16 og 11 år. Når hun ikke arbejder med kartofler, tilbringer hun gerne sin fritid med et par rulleskøjter på eller i skoven på sin mountainbike.