Thorkild Christian Moos, chef for Syddansk Kvæg i SLF huset i Vojens, fylder 50 år på lørdag. Han er stolt over at arbejde sammen med nogle af de bedste mælke- og kvægproducenter i verdenen

Thorkild Christian Moos har rejst rundt i det meste af verden og har erfaret, hvordan især danske landmænd er gode til at have fokus på effektivitet og optimering samtidig med, at de kan kombinere en høj produktion med dyrevelfærd, kvalitet og bæredygtighed.

-Mange tænker måske ikke over, hvor fremme i skoene danske landmænd egentlig er. Hvordan de fx bruger lokalproduceret grovfoder til deres dyr i stedet for at importere klimatungt foder. Hvor hurtigt de optager ny teknologi, der kan øge trivsel og komfort for dyrene og samtidig øge effektiviteten. Samtidig har vi en meget ren fødevareproduktion af høj kvalitet og standard. Der er meget at være stolt over, siger Thorkild Christian Moos.

Thorkild Christian Moos startede sit nye job ved Syddansk Kvæg 1. juni i år. Han kom fra en stilling som kvægchef ved LandboSyd. Han brænder for jobbet med rådgivning overfor syddanske kvægproducenter – og netop i den del af landet, hvor vi oplever den største koncentration af danske kvægproducenter. 

Han er tilknyttet foreningen European Dairy Farmers – en forening som organisatorisk flytter med til SLF huset i Vojens. Foreningen består af landmænd, der udveksler erfaringer ved blandt andet at besøge udenlandske kolleger. Selvom der er store både kulturelle og faglige forskelle, så har landmændene stor gavn af at dele viden med hinanden.

– Det er meget givende at snakke forretning med andre ligestillede, som måske er udfordret på andre punkter end en selv, eller som måske griber tingene an på en anden måde. I Danmark har vi fx været optaget af at bygge stort og nyt, men gruppen har fx besøgt stalde i Spanien, hvor malkekøerne står under simple betonlignende forhold i 35-40 graders varme, og alligevel har de en rigtig høj ydelse. Hvordan gør de det? Og hvad skal der til – af ko komfort, ro i stalden og pladsforhold?, siger Thorkild Moos.  

Thorkild er optaget af de mange nye teknologier, der blandt andet hjælper landmanden på vej mod større effektivitet og optimering uden at presse dyrene. Her kommer rådgivningen ind som en vigtig faktor:

-De danske landmænd kan meget selv, men der er også mange informationer og meget viden, de skal forholde sig til hele tiden. Som rådgivningsvirksomhed skal vi hjælpe med at sortere og omsætte den viden, og bringe de specialer og den teknologi i spil, som rykker mest for den enkelte landmand, siger Thorkild Christian Moos.

-Derudover skal vi turde stille spørgsmålene og udfordre landmanden, så vi trækker i den rigtige retning og gør en forskel på bundlinjen, pointerer han.

Thorkild Christian Moos bor på en ejendom tæt ved Haderslev, hvor han har kødkvæg på hobbyniveau samt 45 hektar jord, hvor det meste pt. er lejet ud. Han er gift med australske Caroline, og sammen har de fire børn. Han spiller old boys fodbold i sin fritid i Moltrup IF og har tidligere været fodboldtræner på forskellige niveauer og aldersgrupper gennem 15 år. Han nyder det sociale samvær og det at få et hold til at spille sammen.

Den runde fødselsdag den 27. juni skal fejres med en Corona-venlig herre-grillaften i haven, hvor der skal fortælles masser af røverhistorier og måske drikkes et par gode øl.