Omkring 100 deltagere medvirkede ved bedriftsbesøget på I/S Stubkærgaard syd for Skærbæk i samarbejde med SLF, Syddansk Kvæg og Viking Danmark.

Omkring 100 landmandskolleger øgede trafikmængden betydeligt i den lille landsby Døstrup syd for Skærbæk onsdag aften.

Alle havde de sat kursen mod Genforeningsvej 21, hvor Mikkel og Peder Wulff Jacobsen – indehavere af I/S Stubkærgaard – var værter ved et spændende bedriftsbesøg.

Sammen med Mikkel Jacobsen fortalte økologikonsulent Aase Holmgaard fra Syddansk Økologi omkring arbejdet i marken – herunder slætstrategien – på I/S Stubkærgaard.

Emnerne var ganske mange – lige fra slæt-strategi, som økologikonsulent Aase Holmgaard fra Syddansk Økologi fokuserede på, avlsarbejdet til ESG. Med i arrangementet var også Viking Danmark, og det var driftsøkonomikonsulent Holger Mikkelsen, som rundede aftenen af med at gennemgå en del af indholdet i bedriftens netop udarbejdede ESG-rapport.

Driftsøkonomikonsulent Holger Mikkelsen, SLF, gennemgik den ESG-rapporten, som netop er blevet udarbejdet for I/S Stubkærgaard.

Aftenen blev indledt med indlæg fra værterne, hvor Peder Wulff Jacobsen (øverste billede) fortalte om bedriftens historie, som reelt går tilbage til Bygaden i Døstrup. I 1991 indgik Peder i et I/S sammen med sin far, Christian Jacobsen, som trods sine 88 år fortsat er aktiv med pasning af kvierne.

Gnidningsløst generationsskifte

Med virkning fra 1. januar 2022 har Peder Wulff Jacobsen og sønnen, Mikkel, sat der underskrifter på en aftale om et glidende generationsskifte.

– Det er et generationsskifte, som er foregået langt lettere, end jeg havde forventet. Jeg ved ikke, om det skyldes, at vi i forbindelse med uddannelsen får fortalt nogle problematiske historier omkring generationsskifte. Jeg føler, at far og jeg kender hinanden rigtig godt, og vi har snakket tingene godt igennem, samtidig med at jeg har haft god faglig sparring med driftsøkonomikonsulent Thejs Hjort Christiansen fra SLF. Han har virkelig været med til, at overblikket er bevaret, fortalte Mikkel Jacobsen, der sammen med sin kæreste venter barn nummer to.

Ifølge planerne tager Mikkel fuldstændig over i løbet af ti år. Hans planer er ikke ubetinget at få flere køer på bedriften, som i dag omfatter 310 økologiske køer og 377 hektar jord. Med i overvejelserne er måske en udvidelse af stalden med en velfærdsafdeling.

Mikkel Jacobsen lagde ikke skjul på, at han – ligesom alle andre landmænd – venter på en afklaring, hvor de politiske forhandlinger om en CO2-afgift for landbruget ender.

Aftenen blev afrundet med grillpølser og lidt drikkevarer.