Fra den 3. januar 2018 skal alle erhvervskunder have en LEI-kode inden de handler værdipapirer og swap mv. Privatkunder er ikke omfattet af registreringen.

Hvad er en LEI-kode?
En LEI-kode er et verdensomspændende kundeidentifikations nummer, som er entydig og pålidelig.
LEI-koden er oprettet som en følge af finanskrisen for snart 10 år siden og skal lette markedsovervågningen med henblik på at undgå tilsvarende finanskriser.
Lei-koden kan du selv hente via de officielle udstedere som fremgår af:
https://www.gleif.org/en/about-lei/how-to-get-an-lei-find-lei-issuing-organizations

En dansk agent findes via:  https://da.nordlei.org

Priserne på de forskellige hjemmesider varierer.

Hvornår handler jeg som privatkunde og hvornår er jeg erhvervskunde?

Er det et selskab dvs. Aps, A/S, I/S og K/S er der tale om en erhvervskunde og dermed ingen tvivl om, at selskabet skal have en LEI-kode.

Udfordringerne kommer, når du som person handler via et kundenummer i banken, der indeholder både dit CVR nr. og dit CPR nr. Såfremt handlen vedrører dig som erhvervsdrivende er udgangspunktet, at du skal have en LEI-kode, hvorimod en privat handel, som ikke har noget med din virksomhed at gøre, ikke kræver en LEI-kode.  Banker og andre værdipapirhandlere vil som udgangspunkt forholde sig til, om der på kundenummeret er tilknyttet et CVR. nummer.

Bankerne og andre værdipapirhandlere fortolker og håndterer det forskelligt, så et kritisk spørgsmål til din bank inden anskaffelse af en LEI-kode kan måske spare dig for udgiften.  En adskillelse af dit depot fra dit CVR. nr.  kan måske være vejen frem.

Kontakt din Regnskabskonsulent hvis du har spørgsmål