Hvornår stopper COOP op?

De seneste uger har stormen over COOPs økologi-kampagne raset. Både Landbrug & Fødevarer, landboforeninger og landmænd har fra flere sider kritiseret COOP for skræmmekampagnen om pesticider og økologiske fødevarer. I Sønderjysk Landboforening (SLF) tager vi også afstand, og støtter op om bl.a. KHLs seneste udmelding om, at vi skal stå sammen – økologiske såvel som konventionelle landmænd.

Men vi undrer os. Stadigvæk. Vi undrer os over COOPs kovending, da de tidligere på ugen trak dele af kampagnen tilbage med begrundelsen om, at ”vi har valgt at spare den væk, da kampagnen allerede har fået langt mere eksponering end forventet”. Hvorfor ikke sige højt, at man har trukket sig pga. internt og eksternt pres? Hvornår bliver COOP ærlig i sine udmeldinger?

Der er langt til sund fornuft i COOPs retorik. Og der er langt til den danske andelsbevægelse, som både FDB, brugsforeningerne, de danske mejeriforeninger og landboforeninger er rundet af. Dybest set er vi opstået af samme muld og ud fra samme grundtanke. Alligevel er det som om, at FDB – nu COOP – har glemt sit ophav. FDB og Samvirke har altid været indbegrebet af danskhed, folkeoplysning og sund fornuft. Har COOP glemt sin oprindelse?

I sommers under Folkemødet langede COOP og Dyrenes Beskyttelse ud efter landbruget og det statslige dyrevelfærdsmærke. De glemmer, at størstedelen af det kød, der ligger i COOPs kølediske, ikke er fra Danmark, men fra bl.a. Polen, hvor dyrevelfærden ikke vægtes så højt. Hvis COOP tænker så meget i dyrevelfærd, som de giver udtryk for, så burde de starte med at købe mere dansk. COOP appellerer gang på gang til danskernes samvittighed og prøver at få os til at købe fødevarer, produceret med mere dyrevelfærd. Kunne det tænkes, at COOP bare vil tjene flere penge? Moral er godt. Dobbeltmoral dobbelt så godt? Hvorfor skal danske forbrugere skræmmes med information om gift? Når COOPs direktør erkender, at der ingen fare er ved at spise konventionelt dyrket frugt og grønt?

Vi appellerer til, at man som dansker forholder sig kritisk og bruger sin sunde fornuft. Og i så høj grad som muligt støtter danske fødevarer – konventionelt såvel som økologisk. Og så håber vi, at COOP efterhånden stopper op og ser sig selv i øjnene.

Bestyrelsen for Sønderjysk Landboforening (SLF)