Inkarneret planteavlskonsulent
– Torben Viuf

Når man møder Torben Viuf på Planteavlsgangen eller et andet sted i SLF-huset, har han altid fart på. Man fornemmer straks at “han må da være planteavlskonsulent!” Og hvorfor så det – vil nogen måske spørge.

Det er netop fordi han, som det er typisk for klassiske planteavlskonsulenter- altid har den fart på, der skal til for syne en 25 ha stor sønderjysk kornmark for flyvehavre på en halv time. Den fart lægger de typisk ikke fra sig, selv om det er sæson for kontorarbejde. Og da slet ikke Torben Viuf. Uanset om det er sommer eller vinter ligner han også en ung sportsmand i T-shirt, der er på vej til den næste sportsmatch. Manden er lige fyldt 50 og man tænker – “det må da være ufatteligt sundt at være planteavlskonsulent!” Lidt nede i teksten vil du dog kunne læse, at der er flere grunde til at Torben ligner en sportsmand!

 

Fire gode grunde!

Torben Viuf har været planteavlskonsulent i SLF siden 1993 – næsten lige siden han blev uddannet cand. agro. fra Landbohøjskolen på i København. Han synes det er et særdeles godt og spændende job at være planteavlskonsulent, og det er der i hvert fald fire gode grunde til, siger han med et smil:
1) Årets gang, hvor der laves mark-gødningsplaner om vinteren, ses på såning, vækst og plantebeskyttelse om sommeren. Endelig ses resultatet af årets indsats i høst
2) Vækstsæsonens udfordringer – det at komme meget i markerne og være ude i praksis
3) Finde de rigtige løsninger, selv om marker og jordforhold er forskellige
4) Manden på gården – landmænd er forskellige og det er altid vigtigt at få den snak der skaber de bedste resultater.

 

Forsøgsarbejde – en styrke!

Jeg startede min karriere som forsøgsmedarbejder i landboforeningen. Det synes jeg var rigtig godt, for det giver en masse erfaringer “oplevet på egen krop”. Som rådgiver er det altid godt, at have dokumentationen i orden, så vi kan stå inde for det vi siger. Her hjælper de lokale forsøg, og teknologien er blevet meget bedre de senere år, hvilket styrker nøjagtigheden i det vi laver. Det er også med til at gøre os skarpe, på hvad der fup fakta, når der fremkommer nye ideer og produkter.

 

Kontakten til landmændene er vigtig

Jeg servicerer en fast gruppe landmænd, primært i Røddingområdet, med rådgivning inden for såvel grovfoder som salgsafgrøder. Jeg kan godt lide mangfoldigheden og lokalkendskabet, der gør mange ting lettere. Ikke blot, når der skal planlægges effektive ture rundt på markbesøg, men også hvordan landmænd arbejder sammen om forskellige ting. Mange søger i dag information på nettet eller i erfagrupper. Det er en rigtig god ide, fordi det løfter dialogen til et højere niveau. Jo bedre man er klædt på, jo bedre spørgsmål, bliver der også stillet mener Torben Viuf.

 

Fra ungkarl til aktiv familiefar

Torben Viuf kom til egnen som ungkarl og i dag er han aktiv familiefar, der sammen med ægtefællen Helle har tre store børn mellem 12 og 18 år. Vi synes det er vigtigt, at familien gør ting sammen pointerer Torben. Derfor har vi prioriteret at komme på skiferie sammen en gang om året, lige som vi har foretaget nogle længere familieture til Canada, Australien, New Zealand og Thailand.

 

En times roning om morgenen er godt!

Selv har Torben de seneste 20 år dyrket roning i enten single-sculler eller kajak. En sport, som han også har inspireret resten af familien til. Alle har taget undervisning i kajak-roning, så de kan være med på familieture i kajakkerne. “1 times hård roning om morgenen er en god start på dagen, hvis man skal sidde på kontor hele dagen”, griner Torben. Når det ikke har være vejr til roning har familien været aktiv i gymnastik, spinning eller som medhjælpere ved arrangementer i landsbyforeningen eller sportsklubben.

 

Store børn skal holdes i form!

Til slut har Torben et vigtigt budskab: “Jeg synes at man som forældre har et ansvar, for at holde sine børn i form. Det er alt for let bare at blive hængende foran computerspillet nu om dage. Så når de har hængt for længe foran skærmen – så bliver de jaget ud og komme i gang med noget aktivt” – griner Torben. “Det plejer at lykkes!

.single-post .mkdf-title { display:none; }