SLF har netop afsluttet endnu et lederudviklingsforløb for landmænd. De har fået praktiske værktøjer til at håndtere hverdagens konflikter, til motivation af medarbejdere og forventningsafstemning. Det er det andet lederudviklingsforløb, og SLF forventer at starte et tredje hold op igen til efteråret.

 

I landbruget er lederne opmærksomme på, hvad god ledelse betyder for fastholdelsen af medarbejderne og for medarbejdernes trivsel og motivation. Når landbrugsvirksomhederne vokser, og der bliver flere ansatte, stiger behovet for udvikling af virksomhedens ledere også.

SLF har i den forbindelse sammensat et lederkursus med konkrete værktøjer, der kan bruges i hverdagen for at hjælpe landmanden til at blive en bedre arbejdsgiver og til at skabe gode resultater gennem andre.

På ledelseskurset er der lagt vægt på, at kursisterne får en praktisk tilgang til ledelse med konkrete værktøjer, som hurtigt kan bruges i hverdagen derhjemme. I den forbindelse har kursisterne fået små opgaver, som de hver gang skulle arbejde videre med derhjemme. Og på kurset næste gang skulle de så fortælle, hvordan udfordringen var blevet løst, eller hvordan de var kommet videre med udfordringen.

På den måde bliver landmændene holdt op på ledelsesarbejdet, og oplever, at de får brugt det, de har lært med det samme. Arent Michael Jensen fra Majcom har stået for undervisningen.

Kurset har kørt over flere dage i løbet af vinteren. Kursisterne har fået meget ud af at netværke med hinanden, og har aftalt at mødes igen senere på året. Her skal de lave rollespil og tale om MUS-samtaler, LEAN, konflikthåndtering mm.

Hold øje med SLFs kalender og nyhedsbrev – her fortæller vi, hvornår næste kursus starter op. 

 

Tre landmænd fortæller, hvad de har fået ud af kurset:

 

Tag fat i tingene med det samme

Henning Skøtt fra Toftlund. Driver et landbrug med 2400 søer og salg af 30 kg grise. 850 hektar jord. Har mellem 12 og 14 medarbejdere.

-Jeg har fået en forståelse af, hvordan jeg skal gribe tingene an overfor mine medarbejdere. At få talt om tingene i tide – på en åben og ærlig måde. Og få forventningsstemt. Fx i forhold til at få fordelt arbejdet mellem to medarbejdere. Jeg har altid tænkt, at det skal de nok selv finde ud af. Men det er faktisk vigtigt, at jeg som leder får det fordelt med det samme. Så det bliver klart, hvem, der gør, hvad. En lille ting for mig, kan opleves som en stor ting eller opgave for en medarbejder.

– Jeg har lært, at jeg skal tage fat i tingene med det samme. Det, der stresser mig, er det, jeg skubber foran mig. Og så er den positive tilgang vigtig. At præsentere de positive ting og rose andre – i stedet for at hive fat i det negative hele tiden. 

 

 

Hav fokus på det du vil ændre

Nis Skau fra Hammelev. Driver et landbrug sammen med sin bror med 800 søer og salg af 30 kg grise. 450 hektar jord. Har syv medarbejdere.

-Jeg er blevet opmærksom på, hvor vigtigt det er, at jeg sikrer mig, at medarbejderen og jeg har samme forståelse af, hvad der er blevet aftalt. Jeg kan nemlig have én opfattelse af tingene, og medarbejderen kan have en anden forståelse.

-Vi har også talt om MUS-samtaler på kurset, og at vi skal blive bedre til at følge op på samtalerne. Det glemmer vi – hvad var det egentlig, vi aftalte, hvilke ønsker havde medarbejderen, og hvilke mål skulle være opfyldt? På kurset har vi også talt om kulturforskelle – i forhold til danske og udenlandske medarbejdere. Der kan være forskellige måder, vi skal tilgå medarbejderne på. 

-Hvis der er noget, du gerne vil ændre. Så skal du tænke på det, du gerne vil. Du skal ikke skabe en ny vane ved at tænke på det, du skal holde op med. Så får det en negativ klang. I stedet skal du holde fokus på det nye, du gerne vil opnå.

 

 

Start med dig selv

Hanne Skøtt fra Fjelstrup, nord for Haderslev. Driver en gård sammen med sin mand med 750 årssøer og salg af 30 kg grise. 350 hektar jord. Har tre medarbejdere.

– Jeg har lært en del om min egen personlige udvikling; om min adfærd og måde at gøre tingene på. Ledelse handler om at se sig selv og gøre noget anderledes. Ved at arbejde med dig selv, kan du opnå et nyt og bedre resultat sammen med andre. Men det kræver, at du er villig til at ændre dig selv.

-Jeg valgte kurset, fordi jeg havde brug for at få et bedre indblik i de kulturelle og sproglige udfordringer og barrierer, der kan opstå, når man har udenlandske medarbejdere. Jeg har som kvindelig leder haft det lidt svært ved at lede udenlandske mandlige medarbejdere og opnå den nødvendige respekt. I den forbindelse har jeg lært, at jeg skal passe på med at være for fremtrædende eller autoritær. Jeg skal også være opmærksom på, hvordan jeg forklarer opgaver for andre, og jeg skal gøre mig forståelig.

-På kurset gennemgik vi forskellige personlighedstyper. Når du bliver opmærksom på, hvilke typer medarbejdere du har, og hvordan du selv er, så kan du lære at håndtere de forskellige udfordringer, inden konflikten opstår. Jeg er blevet klar over nu, hvorfor forskellige tidligere ansættelsesforhold måske ikke var ideelle eller hvorfor noget gik galt – fordi jeg ikke var bevidst om de forskellige personligheder dengang. Vi kommer alle med forskellig baggrund og med forskellige grader af selvstændighed. Derfor kan vi ikke forvente det samme af alle medarbejdere.