Tak for en dejlig aften i Agerskov Hallen, hvor godt 850 landmænd, politikere og samarbejdspartnere var mødt frem til en debat om landbruget og vores fremtid i EU.

Konkurrencekommissær Margrethe Vestager startede ud med at fortælle om arbejdet i EU – at der er fornyelse og nye principper på vej.

Kommissionen arbejder med forenkling og ting til tiden, og Brexit har lært os, at der er mere godt i EU, end vi egentlig regnede med. Stemningen er vendt – nye politikere som Macron italesætter, at EU er det rigtige grundlag for vores samarbejde og samhandel i Europa.

Vi går en fremtid i møde, hvor vi på en konstruktiv måde skal løse vores fælles opgaver med forsvar, klima, ydre grænser og immigration.

EU er ikke så ringe endda – det har faktisk udviklet sig til det bedste sted i verdenen i gennem de sidste 70 år, sluttede Margrethe Vestager sit indlæg.

Dyrk forskelligheder og succes

Konkurrence er godt, og man må gerne gøre det godt og være en succes – men ikke misbruge sin succes til at tryne andre. 

EU er et godt samarbejde, hvor man skal glæde sig over nationaliteternes forskellighed og også glæde sig over, at de andre er anderledes. Det er ikke et problem at elske sit land, kun hvis man gøre det, fordi de andre er nogle idioter – og hvis man gør det ved at hade de andre.

Vi skal dyrke vores sprog, sange, det vi spiser, vores kultur og vaner– se det som en styrke i stedet for at se det som noget, der skal bekæmpes. I fællesskab er vi bedst.

Vi skal tale et sprog, som vi alle forstår.

Det er jer, jeg repræsenter
Der var en deltager, der spurgte, om Margrethe Vestager ikke var bange nogle gange, når hun forhandler med de store firmaer – men det er hun ikke. Det svarer hun her

Derefter gik direktør i Landbrug & Fødevarer Karen Hækkerup på scenen med et oplæg om landbrugets omdømme.

Karen Hækkerup indledte med at slå fast, at der faktisk er nogle af Danmarks større personligheder, der anerkender landbruget. Senest nævnte HKH Dronningen landbruget i sin nytårstale. Men også statsminister Lars Løkke Rasmussen for to år siden, og Mette Frederiksen har tydeligvis anerkendt landbrugets betydning – endda fra denne talerstol.

 Verden forandrer sig – L&F ”står op” for medlemmerne!
Brexit, klimadebat med kødkritik, miljøforkæmpere, dyrevelfærdsforeninger mv. er medvirkende til, at kampscenen og debatten om landbrugets produktion hele tiden forandrer sig.  Det betyder, at vi i Landbrug & Fødevarer hele tiden skal være klar til at tage debatten.  ”I kan være helt sikre på, at L&F ”står op ” for medlemmerne” slog Karen Hækkerup fast.

 Landbrug er ALTID en del af løsningen
Forskellige interesseorganisationer som COOP og Dyrenes Beskyttelse samt dele af pressen ønsker at gøre os til SortePer. Ingen gider klikke på en historie, hvor der står, at her går det godt. Det er mærkeligt at få så meget skæld ud herhjemme, og så komme ud i verden og blive spurgt, hvordan det er at bo i verdens bedste landbrugsland, sagde Karen Hækkerup.

Hun pointerede, at Landbrug & Fødevarer altid vil arbejde for, at der er plads til produktion af danske fødevarer i høj kvalitet, fremfor at vi lukker ned, og sender produktionen til udlandet under dårligere forhold.   

 Hold fokus på det gode omdømme
Åbent Landbrug og andre aktiviteter, hvor folk kommer ud og oplever moderne landbrug, er med til at give et godt omdømme. Det skal vi blive ved med at dyrke. Karen Hækkerup påpegede, hvor vigtigt det er, at indsatsen også skærpes i skolerne, så vores børn får lært, hvordan landbruget arbejder.

Det blev en spændende aften med mange spørgsmål og god debat i salen. De to stærke kvinder gav ikke bare et kig ind i fremtiden – de gav også et optimistisk og positivt billede af en fremtid – med nye strømninger i EU, samt en national situation, hvor flere partier i Danmark heldigvis får større forståelse og respekt for landbruget.