Godt 50 kunder og medlemmer var mødt frem til regnskabsmødet i Vojens, tirsdag aften den 26. november, og med sig hjem fik de masser af gratis rådgivning, tips, anbefalinger og gode ideer.

Mødet omhandlede emnerne skatteoptimering, pension, socialjura, økonomistyringsværktøjet Dashboard – og til slut kunne deltagerne høre, hvorfor det er en god ide at have en plan for køb og salg af råvarer:

-I har en sprøjteplan, gødningsplan, markplan og foderplan – og snart skal I nok også have en klimaplan. Men hvornår får I en plan for, hvordan I vil købe og sælge råvarer? spurgte de to driftsøkonomikonsulenter, Jens Toksvig Bjerre og Mathias Andersen ud i rummet. Forinden havde de spurgt, hvem der havde en plan – og det var ret få, der rakte hånden op. Hvilket de to konsulenter syntes var underligt, for det er netop her, at der kan hentes rigtig mange penge hjem.

Handl med de rigtige på det rigtige tidspunkt
Der kan være rigtig mange penge at spare eller tjene, hvis man som landmand holder øje med markedet og slår til på de rigtige tidspunkter. Ofte taler markedet i forskellige retninger, og det kan være svært at vide, hvem der har ret. Falder eller stiger priserne? En god ide kan være at følge AgroMarkets – det er i hvert fald dem, SLF peger på.

Handelsinstituttet AgroMarkets holder dagligt øje med markedet og sender SMS til abonnementer, når de vurderer, at man skal slå til. Og de handler hvert år bedre end gennemsnittet.

De to konsulenter viste med flere eksempler, hvordan man kan spare penge, hvis man handler på det rigtige tidspunkt og handler med de rigtige – under mottoet Buy low – Sell high.

Og også hvordan det kan gå galt. Et grelt eksempel var landmanden, der handlede 14 øre forkert på sine råvarer – og endte med at miste 120.000 kr. alene på en enkelt handel.

Slå i gennem med Dashboard
I løbet af aftenen kunne man også få et indblik i styringsværktøjet Dashboard – som er et system, der giver overblik over bedriftens udgifter og indtægter. Man vælger selv, hvilke områder man vil have fokus på – gødning, salg og køb af dyr, omkostninger til maskiner, vedligehold etc. Og man kan give sine medarbejdere adgang til dele af systemet, hvis man ønsker det.

For at få optimalt udbytte af systemet kræver det, at man er god til at videresende bilag og fakturaer, for jo hurtigere man er til at bogføre, jo hurtigere bliver Dashboard også opdateret, og jo mere valide er de forskellige data.

Næstformand for SLF, Berith Nissen, bruger dagligt Dashboard. Hun sagde under mødet:

-Jeg kan kun anbefale Dashboard. Du sparer tid og du får overblik. Jeg kan hurtigt gå ind og holde øje med situationen, også selvom jeg sidder i Århus fx, og min mand kan også hurtigt se, hvad fx udgiften var på reparationen af en maskine, uden at skulle finde papirer frem. Vi har også givet en af vores medarbejdere adgang, og det har også sparet ham for en masse papir- og excel-arbejde, sagde Berith Nissen.

Pension: Saml forråd ligesom de små egern
Regnskabskonsulenterne Christian K. Lausen og Tommy Henriksen fortalte om pension og pensionsoptimering.

-I naturen er fx egern gode til at samle forråd, så de kan klare sig vinteren over. Hvor gode er vi mennesker til det? Hvad er din pensionsplan? Har du overhovedet en? Var starten på deres oplæg.

I princippet bør man få en pensionsplan, så snart man starter som selvstændig. En god pensionsordning gør også ofte et generationsskifte nemmere, da udtrækket af virksomheden her og nu, kan gøres mindre.  

De to konsulenter havde flere forslag til, hvordan man kan gøre – og nævnte også flere udfordringer, som man skal være opmærksom på i forbindelse med pensionsindbetalingen.

Det kan være svært selv at få overblik over pensionsordningerne, da de skal ses i sammenhæng med offentlige ydelser, folkepension, efterløn, skat, friværdi i landbrug osv. Det kan være en god ide at spørge en rådgiver.

Endelig kunne regnskabskonsulent Mogens Kvist under emnet social jura fortælle om nye dagpengeregler, ophørsregler, folkepension og efterregulering af pension. Også her er det en god ide at søge råd hos sin konsulent.

Ny skattespecialist i SLF
SLF kunne også præsentere sin nye skattespecialist fra 1. januar, Lone Hauge, som gik på banen med et oplæg om blandt andet skatteoptimering, lovforslag om gaveafgift, afskrivning af driftsmidler og bygninger, leasing osv. Og noget af det, Skattestyrelsen har fokus på lige nu – kædesvig og brug af underleverandører, hvor man kan komme voldsomt meget i klemme som landmand, hvis man ikke passer på:

-Det kan koste jer mange penge, hvis aftalerne ikke er i orden. Så søg rådgivning, inden du indgår aftaler. Det kan være svært at redde jer bagefter, pointerede Lone Hauge, som sagde, at hun glæder sig til sit nye arbejde i SLF fra næste år, hvor hun vil stå til rådighed for SLFs kunder.

Kontakt SLF, hvis du vil høre mere om de forskellige rådgivningstilbud.