DEBATINDLÆG: Af Berith Nissen, Svineproducent og næstformand i Sønderjysk Landboforening,

Vildsvin breder sig fra Østeuropa over Tyskland og op i Danmark. Og vildsvinet er et særdeles farligt dyr, som med sine knivskarpe tænder i et enkelt angreb kan såre et menneske dødeligt. Men vildsvin udgør også en dødsens alvorlig trussel for den danske svineproduktion.

Årsagen er, at vildsvin kan være bærere af den stærkt dødelige svinesygdom Afrikansk Svinepest, som kan dræbe op mod 80- 90 % af dyrene i en svinebesætning, hvis den først bliver smittet.  Derfor frygter vi som danske svineproducenter, at sygdommen nærmer sig den danske grænse syd fra.

Problemet er desuden, at smitten også kan bæres i svinekød og pålæg. Det betyder rent faktisk, at den største akutte fare lige nu er madpakker, som østeuropæiske chauffører og medarbejdere måtte smide i skraldespanden , eller endnu værre i naturen på en af vore rastepladser. Her kan dyr og fugle få fat i resterne og let bringe smitten videre til udegående bl.a. økologiske svinebesætninger.

Derfor vil jeg som svineproducent, og på vegne af SLF, på det kraftigste opfordre alle jægere til at få skudt de vildsvin, der måtte findes i Danmark.  Desuden vil jeg opfordre regeringen til at tage sagen alvorligt, og overveje følgende tiltag: 1) Flersprogede skilte på alle rastepladser, der forbyder henkastning af madaffald.  2) Etablering af dyresikre skraldespande på motorvejsrastepladser. 3) Opsætte dyrehegn langs den dansk-tyske grænse. 4) Indføre jagt-pligt på vildsvin over alt i Danmark.

Fakta: Den danske svinekødseksport til verdens mest kritiske forbrugere, f.eks. japanere, udgør en eksportværdi på ca. 55 mia. kr. En eksport, som vil blive lukket, hvis vi får udbrud af svinepest i Danmark. Effekten vil være prisfald på dansk svinekød og store tab for dansk svineproduktion og fødevaresektoren, som igen vil koste jobs. Dansk svineproduktion beskæftiger ca. 25.000 mennesker i svineproduktion og forarbejdning.