SLF har holdt et inspirerende møde med syddanske folketingspolitikere for at skabe opmærksomhed om landbrugets udfordringer. SLF ønsker samtidig en mere nuanceret debat i medierne.

SLF har som landboforening en interesse i at sikre de bedste vilkår for landbruget. Derfor deltager SLF løbende i aktuelle debatter og søger aktivt indflydelse på politiske beslutninger.

I den forbindelse har SLF netop holdt et møde for en håndfuld syddanske folketingspolitikere fra Venstre for at sikre sig, at politikerne forstår landbrugets situation og udfordringer.

-Landbrugets rammebetingelser og muligheder for indtjening er i dag under hårdt pres. Spørgsmålet er, hvordan vi kan sikre, at rammevilkårene gøres mere langsigtede og holdbare, siger formand for SLF, Christian Lund.

Følelser vinder frem
SLF ønsker en mere bred og mindre følelsespræget debat om landbruget:

-Vi oplever oftere og oftere, at debatter i medierne er fokuseret på følelser. Landbrugspakken er et eksempel. Halekupering, pesticider, dyrevelfærdsmærker, økologi kontra konventionel er andre debatter, der til tider løber af sporet. Vi ønsker en mere bred og nuanceret debat, baseret på fakta og virkelighed, siger Christian Lund.

Forsamlingen var enige om, at den følelsesbaserede – og også til tider forråede – retorik vinder mere frem, og at det ofte er den form for retorik, der vinder blandt befolkningen. Samtidig har de sociale medier stor betydning for folks opfattelse og forståelse af virkelighed og fakta, og her kan det være svært at komme igennem med sine argumenter. 

Bred politisk debat
Der kom mange budskaber frem på mødet: Oplæg om skatter og afgifter, hvor SLF oplever fremgang på nogle områder, men at der går lang tid, inden man som landmand kan mærke en forbedring.
Pesticidafgiften er en afgift, der ikke virker adfærdsregulerende – den opleves mere som en urimelig skat for den enkelte landmand. Vandløbsloven er ikke tilpasset de klimaændringer, vi oplever i tiden med mere regn og flere befæstede arealer. SLF har flere eksempler på myndighedsbehandling, hvor den enkelte landmand kommer i klemme i det kommunale system, og hvor myndighed tæller mere end fakta og viden. SLF så også gerne, at unge landmand fik bedre finansieringsmuligheder. Udfordringerne med generationsskifte er langt fra løst.

-De fremmødte politikere tog godt i mod SLFs argumenter og forslag, og de opfordrede os til fortsat at gå ind i debatten. Der er ingen eller meget få landmænd på Christiansborg, så derfor er det vigtigt, at vi kommer på banen med de uhensigtsmæssigheder, der er i lovgivningen. Og at vi er så konkrete som muligt, når vi gør det, siger Christian Lund.

 Ønsker bred debat og forståelse
SLF fastholder kontakten med politikerne og vil løbende holde møder. På det aktuelle møde i mandags, 4. december, var de fremmødte fra partiet Venstre. Fremover vil SLF også tage dialogen med andre partier for at få en bred debat og sikre bedst mulig vilkår og forståelse for landbruget. 

På mødet deltog: Bestyrelsesrepræsentanter fra SLF, Anni Matthiesen (MF), Carl Holst (MF), Hans Christian Schmidt (MF), Erling Bonnesen (MF), direktør for SLF, Erik Lydiksen, Per Grønbæk, politisk konsulent i SLF, Hanne Kopp, presseansvarlig i SLF.