Landbruget er ifølge Christian Lund glad for de nye kostråd. I et radio-interview konstaterer han, at for ham er det stadig op til det enkelte menneske at afgøre, hvad der spises og drikkes.

– I min verden er det op til det enkelte menneske, hvad vi spiser og drikker. I hvert fald skal mine børn opdrages, så de ved, at et glas mælk og en god bøf er sundt. Et godt stykke kød indeholder næring, jern og kalcium, som er vigtige for at opnå den energi, der skal til for at kunne bestille noget.

Sådan lød det fra formanden for SLF’s bestyrelse, Christian Lund, da han hjemme i sin stald i Skodborg torsdag eftermiddag var direkte i æteren hos DR P4 Syd. Årsagen til besøget var lanceringen af de syv nye kostråd, som fødevareminister Rasmus Prehn præsenterede torsdag.

I de syv nye kostråd anbefales det blandt andet at spise meget mere grønt. Foto: Fødevarestyrelsen

Kostråd skal bidrage til at reducere klimabelastning

Ti kostråd bliver til syv. De nye kostråd skal bidrage til at indfri regeringens ambition om at skære 70 procent af klimabelastningen inden 2030 – og samtidig give folkesundhed et løft.

I gennemsnit udleder danskerne godt otte kilo CO2 om dagen via drikke- og fødevarer. Det er samlet set cirka tre tons om året. Det kan ifølge DTU reduceres med op til 35 procent ved at skære ned på kødet og vælge klimavenlige fødevarer.

Christian Lund fik i interviewet understreget, at de danske landmænd allerede har blikket for at producere klimavenligt:

– Jeg er stolt over de produkter, vi producerer. Her på gården har vi i 11 generationer produceret mælk og kød. Så på den måde er det da trist, når der er nye råd om, at vi kun skal spise 350 gram kød om ugen. Omvendt så er vi i landbruget, hvor vi er vant til at tænke klimaet ind i vores produktion, glad for kostrådene. Vi tænker på klimaet, lige fra vi sår det første frø ude på marken, eller vi får en kalv. Vi tænker på, hvordan denne kalv får den bedst mulige opvækst og trivsel, sagde Christian Lund.

SLF-formanden føjede til: – Det kan godt være, at de nye kostråd konflikter med vores produktion med fokus på blandt andet kød. Men det bliver aldrig en tvist mellem mig og forbrugeren, for jeg producerer det, som forbrugerne efterspørger. Det indretter vi os efter.

Hele interviewet kan høres HER. Der stilles om til Christian Lund i Skodborg cirka 45 minutter inde i udsendelsen.

De officielle kostråd – godt for sundhed og klima

• Spis planterigt, varieret og ikke for meget
• Spis flere grøntsager og frugter
• Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
• Spis mad med fuldkorn
• Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
• Spis mindre af det søde, salte og fede
• Sluk tørsten i vand