Lodsejerne omkring Kassø-området er så bekymrede for kommunens plan, at SLF nu går konstruktivt ind i sagen. Fredag var der møde i stuen hos Havstedlund Maskinstation, hvor der blev lagt en plan. 

Omkring 12 lokale landmænd var mødt op til formiddagskaffe og rundstykker hos Havstedlund Maskinstation i Bylderup-Bov, hvor repræsentanter fra SLF – Sønderjysk Landboforening – også var tilstede for at lytte til lodsejernes bekymringer til Aabenraa Kommunes helhedsplan om Kassø-området.

-Vi føler simpelthen ikke, at vi er blevet inddraget. Kommunen laver en plan over vores jorde og ejendomme. Det kunne have været rart, hvis vi var blevet spurgt først. Vi håber, at Aabenraa Kommune nu vil tage ved lære af det, siger Otto Madsen, der driver maskinstationen og som lagde hus til mødet.

 Erfaringerne med kommunen er dårlige
Forud ligger mange års frustrationer og problemstillinger. Mens landmændene sidder omkring stuebordet på Havstedvej denne fredag formiddag, fortæller de åbent – og til tider højrøstede – om deres tidligere oplevelser med Aabenraa Kommune, hvilket nu gør dem bekymrede for helhedsplanen. Hvad kan den komme til at betyde for deres ejendomsværdi og for deres drift på gården? Det er især problemstillinger omkring vandløb, som tynger landmændene. De har for mange dårlige erfaringer.

 Sat i verden for medlemmerne
SLF tager sagen alvorlig og bakker op om sine medlemmer.

-Vi er kede af, at vi er kommet lidt sent ind i sagen, men vi vil gøre alt for at hjælpe jer. Vi er sat i verden for jer, sagde formand for SLF, Christian Lund, under mødet.

-Vi vil arbejde for at få helhedsplanen af bordet, og kæmpe for at skabe en bedre løsning for jer landmænd. Men vi skal løfte det sammen – landmænd, kommunen og de sønderjyske landboforeninger, pointerede Christian Lund.

 Fælles front
SLF har siden borgermødet i Hjordkjær Forsamlingshus i januar, hvor sagen eskalerede, haft et møde med Aabenraa Kommune, og dialogen med kommunen fortsætter.

SLF understreger, at det er vigtigt, at kampen foregår i fællesskab med de andre sønderjyske landboforeninger. SLF har samtidig mange gode erfaringer med tæt samarbejde med andre kommuner i Sydjylland. Derfor vil de også arbejde for at skabe et konstruktivt forløb med Aabenraa Kommune.

SLF anbefaler også lodsejerne, at de går sammen om at lave et fælles høringssvar til kommunen.

Gratis gennemgang af ejendomme
Samtidig får aktive medlemmer af SLF og de landmænd, der deltog på mødet, nu det tilbud, at de sammen med natur- og vandløbskonsulenten gratis kan gennemgå deres ejendom og finde ud af, hvor de fx har udfordringer, og hvad der kan sættes i værk. 

 Sagen kort
Apple og Google har planer om at bygge et datacenter i Kassø ved Aabenraa, og Aabenraa Kommune har i den forbindelse lavet en plan med nogle anbefalinger for naturen i området.
Efter borgermødet i Hjordkjær Forsamlingshus 24. januar, hvor landmændene gav udtryk for deres bekymringer, valgte Aabenraa Kommune at forlænge høringsperioden med tre måneder – til ny frist 30. april 2018. Samtidig lovede de efterfølgende at indkalde landboforeninger i området til et møde – for fremadrettet at inddrage de berørte parter og lytte til deres bekymringer.

 

Billedtekst:
På mødet hos Havstedlund Maskinstation, fredag 2. marts 2018, deltog en lang række landmænd fra lokalområdet og fra SLF:
Formand Christian Lund, bestyrelsesmedlemmer Søren Lausten og Leif Andersen,
natur- og vandløbskonsulent Asger Kristensen og ansvarlig for presse i SLF, Hanne Kopp.