Planteavlschef Finn Olsen fylder 60 år på fredag. Han har arbejdet i SLF i mere end 30 år, hvor han brænder for det faglige arbejde og for at kunne skabe resultater i marken

Når planteavlschef Finn Olsen ansætter nye medarbejdere i afdelingen hos SLF – Sønderjysk Landboforening – i Vojens, starter han altid med at give dem en spade.

-Når vi er ude ved kunden, og står ved hans afgrøder, så skal vi grave og kigge under jorden. For er der noget galt med afgrøden, så er det ofte under planten, at det rører sig, siger Finn Olsen.

Derfor har samtlige medarbejdere en lille militærspade til at sætte i bæltet. Den tekniske, faglige og praktiske viden er vigtig, og man skal stå tidligt op for at være a jour med seneste nyt indenfor planteavl, er Finn Olsens krav som chef, men ellers mener han ikke, at han gør noget specielt eller særligt for at være leder. Det er en afdeling, der er nem at være chef for, mener Finn Olsen.

– Det er en styrke at have så forskellige medarbejdere med forskellig baggrund. Vi matcher hinanden godt. Vi er nok lidt nørdede og rebelske. Der er aldrig et facit eller klar løsning på det, vi laver, og dagene er uforudsigelige. Nogle får masser af ideer, og andre er gode til at følge dem helt til dørs. På den måde løfter vi hinanden, og vi deler vores viden på møder og dagligt gennem sociale medier, fortæller han.

Når Finn rekrutterer nye medarbejdere til afdelingen, er det en forudsætning, at man nemt kan passe ind:

– Vi har en speciel humor og retorik i afdelingen, og den skal man nok være indforstået med. Og så skal mine medarbejdere have ild i øjnene. De skal være nysgerrige, og de skal ville noget. Vi har altid travlt, men vi er også enige om, at der skal være plads og tid til at grine og have det sjovt, fortæller Finn Olsen. 

Finn Olsen mener, at det var nemt at overtage chefrollen tilbage i 2008, da den tidligere chef trak sig tilbage, og at han blot bærer arven videre. Afdelingen har altid fungeret godt.

Finn Olsen er uddannet fra Vejlby Landbrugsskole til det, der dengang hed planteavlstekniker – nu jordbrugsteknolog, og i 1987 startede han som planteavlskonsulent i Haderslev Landboforening.

-Jeg er bondefødt, vokset ud af landbruget, og jeg har altid vidst, at det var det, jeg skulle arbejde med. Jeg elsker mit job. Dagene ligner aldrig hinanden, og jobbet udvikler sig år for år. Det er aldrig som at stå ved et samlebånd. Jeg har SLF i blodet, siger Finn Olsen.

-Jeg brænder for det faglige, og min betingelse dengang for at blive chef, var, at jeg kunne beholde kundekontakten. Som afdeling hjælper vi vores landmænd med det, man kan sige, at de er tvunget til at få hjælp til – nemlig ansøgninger omkring de forskellige krav og regler fra myndighederne – og så er der den faglige del, der giver værdi og gode resultater ude i marken. Det er der, vi skal brænde igennem, og kunderne skal mærke, at vi bidrager positivt til bundlinjen. Jeg bliver aldrig træt af mit job.

Finn Olsen bor i Hammelev sammen med sin hustru Inger. De har to voksne børn samt to børnebørn. Han fejrer den runde dag den 26. juni hjemme sammen med den nærmeste familie med restaurantbesøg hos Damende ved Haderslev. Finns kone fyldte 60 år tidligere på året, og den store fælles fødselsdagsfest er udskudt til senere som følge af Corona.