Folketingsmedlem Hans Chr. Schmidt (V) og uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) var på visit hos en økologisk grisebesætning i Kolsnap ved Vojens, hvor det er hårde og usikre tider i øjeblikket.

Det kan godt være, at de to politikere Hans Chr. Schmidt (V) og Jesper Petersen (S) har deres uenigheder i dagligdagen på Christiansborg.

Men hvis der er noget, der kan samle den garvede Venstrepolitiker og den nuværende uddannelses- og forskningsminister, så er det en lille, nyfødt og nuttet frilandsgris. (øverste foto)

Landbrug & Fødevarer Syddanmark har gennem de seneste uger haft en stribe syd- og sønderjyske folketingsmedlemmer og -kandidater i landbrugspraktik. Hans Chr. Schmidt og Jesper Petersen havde takket ja til et besøg hos de to økologiske griseproducenter, Jacob Storm Jepsen og hans far Jens Chr. Storm Jepsen på Kolsnaplundvej syd for Nustrup.

På en herlig sensommermorgen kunne uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen og hans folketingskollega Hans Chr. Schmidt få et indblik i dagligdagen hos Jacob og Jens Chr. Storm Jepsen. Ved besøget medvirkede også Berith Nissen og Flemming Skov, bestyrelsesmedlemmer i Sønderjysk Landboforening, samt Mathias Milling, ledere af det fælles politiske sekretariat for KHL, LandboSyd og SLF.

Godt 130 økologisk grise udgør besætningen, og samtidig drives der godt 100 hektar jord ved ejendommen, hvor der tidligere var en malkebesætning. I slutningen af 1990erne valgte Jens Chr. Storm Jepsen at sadle om – og skiftede køerne ud med en økologisk grisebesætning.

Nok er det hyggeligt at holde en lille, nyfødt frilandsgris, men det er hårde tider i øjeblikket, kunne Jacob Storm Jepsen berette overfor de to gæster fra Christiansborg under rundvisningen.

Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) og næstformand i Sønderjysk Landboforening, Berith Nissen, ser nærmere på den økologiske grisebesætning hos Storm Jepsen.

Slagteriernes betaling for landmændenes grise er steget i år, men merbetalingen kan ingenlunde dække de stigende produktionsomkostninger. Både foder- og ikke mindst energipriserne er tordnet i vejret. Dertil kommer så, at de danske forbrugere også er ramt på privatøkonomien på grund af højere inflation, energipriser på himmelflugt og dyrere dagligvarer. Alt sammen har det lagt en dæmper på mulighederne for at afsætte det velsmagende kød fra frilandsgrisene.

En række emner blev berørt i forbindelse med besøget lige fra frygten for en CO2-afgift til landbruget og dårligere vandkvalitet i de danske fjorde.