Mette Frederiksen var godt forberedt inden hun stillede op til en veloplagt nytårstale og debat på SLFs Nytårskur 2017 i Agerskovhallen onsdag aften.
Hun havde besøgt SLF’eren Søren Lund Petersen og hans malkekvægbesætning i Gram, inden hun mødte forsamlingen. Det havde givet hende et rigtig godt realistisk billede af nogle af de udfordringer landmænd står over for. Mette Frederiksen havde ude hos Søren erfaret at der er behov for:
• At regler og regulering skal give mening
• At økonomi i landbrug skal kunne holde langsigtet
• At myndigheder skal kunne give hurtige svar

Mette Frederiksen gav udtryk for, at hun fuldt ud havde forståelse for landbrugets udfordringer, og anerkendte at de seneste års økonomiske situation ikke havde været holdbar.
Til gengæld langede hun også ud efter regeringens Landbrugspakke, som hun mente var endt som ”Gyllegate”, fordi oplægget ikke var gennemarbejdet så godt at Socialdemokratiet kunne bakke op.

Mette Frederiksen gav i sit oplæg desuden udtryk for hun fandt, at det var vigtigt at landbrugs- og fødevarepolitik burde vedtages i forlig hen over midten i Folketinget, for at gøre rammebetingelserne langsigtede og holdbare, så landmænd kan investere langsigtet på grundlag heraf. Men det er også et socialdemokratisk mål, at der skal være god balance imellem miljø og produktion-
Hun nævnte desuden i sit oplæg, at verdens usikkerheder med Rusland – Trump og Brexit kalder på at danske politikere samarbejder og skaber resultater frem for at løbe efter medieskabte sager.

Livlig debat – tilsagn om at Landbrugspakken justeres til bred opbakning – og holdbarhed.

Efter indlægget var der mange der havde budskaber på hjerte til Mette Frederiksen. Herunder alt fra rammebetingelser over ministerforslag til det helt centrale spørgsmål: Vil Mette Fredriksen rulle Landbrugspakken tilbage? Svaret var, at hun udmærket var klar over, at en slingrekurs ikke var tålelig, men at hun gerne så justeringer, så den kunne få Socialdemokratiets opbakning.

Drop markvandringer og tag til København

Aftenens andet indlæg fra Fremtidsforskeren Birthe Linddal bød på en kraftig provokation til forsamlingen. Drop markvandringer og tag til København eller Hamborg og se hvad forbrugerne spiser. Begynd at interessere dig for fødevarer i stedet for bare at være råvareproducent. Der er klart muligheder for nogle i at finde den gode niche, hvor man producerer direkte til forbrugeren og får en større del at prisen hjem i egen kasse, sagde Birthe Linddal.

Man er hvad man spiser!

Fremtidens forbruger vil meget mere end blot have mad på bordet. Mad skal være oplevelser, historie og det er også et spørgsmål om stil. Du er hvad du spiser, sagde Birthe Linddal – og henviste til, at maden fra Agerskov Kro var langt fra det man får på en konference i Holsted. I København er det smart at spise sig til en identitet. Og der er mange trende blandt forbrugerne. Økologisk, grønt , dansk, klimavenligt, sundere og så videre. Det gælder om at finde de markeder, der vil betale, og så producere det de vil have, sluttede Birthe Linddal. Ikke bare for pengenes skyld, men også fordi glæden og stoltheden ved at producer noget folk kan lide er meget større.